Add a Title

Add a Title

Add a Title

Location

Hobart, Tasmania

Client

Communities Tasmania

Year

2021

Images

Adam Gibson

Land of

muwinina

+

Fairbrother

COVA

Aldanmark

ERA

Milan Prodanovic

Purcell

WT Partnership

Red Sustainability Consultants

Urban Initiatives

Green Building Surveying

Goulburn

Street

Housing

Community-led,

contemporary living.

Quality, community and accessibility first. As it should be. Goulburn Street Housing is a 25-apartment public housing complex in Hobart created from a cluster of forms.

Goulburn Street is the outcome of a state government collaboration to identify suitable sites for new public housing projects. Specifically, it addresses the lack of housing for the elderly and disabled. Our design subverts the stereotype for public housing to prioritise natural light, ventilation and generous outdoor space. 

READ LESS
READ MORE

Contemporary, complementary

The development site is a former council car park, with two street facing fronts. Goulburn Street has a micro-village, community-led feel thanks to its clustering forms. 

We wanted the design to feel contemporary, yet also nod to the Georgian heritage residential surroundings. A red brick base offers a robust and tactile reflection of the heritage context. Brick colours and finishes vary across the development. Complementary brick tones symbolise the sense of community while allowing residents to easily identify which apartment is theirs.

Apartments at Goulburn Street have an appropriate balance of indoor and outdoor space. Each apartment enjoys between 7sqm and 29 sqm of private open space in the form of a courtyard or balcony. And of course, each one is universally accessible. Our design meets gold and silver standards of Liveable Housing Design Standards.

Changing the face

It’s felt meaningful to contribute to public housing’s improvement and create apartments where people can live contentedly.

We’re pleased with just how well the development sits in the street. Context was an important consideration in our design approach, and the heritage surroundings inspired everything from materials to form to facade.

We’re proud of the subtle synergy in the development’s bricks and joinery. Most of all, we’re chuffed to know how many people enquired to become a resident.

GOULBURN

STREET

HOUSING

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Location

Hobart, Tasmania

Client

Communities Tasmania

Year

2021

Images

Adam Gibson

Land of

muwinina

Fairbrother

COVA

Aldanmark

ERA

Milan Prodanovic

Purcell

WT Partnership

Red Sustainability Consultants

Urban Initiatives

Green Building Surveying

+

Community-led,

contemporary living

Quality, community and accessibility first. As it should be. Goulburn Street Housing is a 25-apartment public housing complex in Hobart created from a cluster of forms.

Goulburn Street is the outcome of a state government collaboration to identify suitable sites for new public housing projects. Specifically, it addresses the lack of housing for the elderly and disabled. Our design subverts the stereotype for public housing to prioritise natural light, ventilation and generous outdoor space. 

Contemporary, complementary

The development site is a former council car park, with two street facing fronts. Goulburn Street has a micro-village, community-led feel thanks to its clustering forms. 

We wanted the design to feel contemporary, yet also nod to the Georgian heritage residential surroundings. A red brick base offers a robust and tactile reflection of the heritage context. Brick colours and finishes vary across the development. Complementary brick tones symbolise the sense of community while allowing residents to easily identify which apartment is theirs.

Apartments at Goulburn Street have an appropriate balance of indoor and outdoor space. Each apartment enjoys between 7sqm and 29 sqm of private open space in the form of a courtyard or balcony. And of course, each one is universally accessible. Our design meets gold and silver standards of Liveable Housing Design Standards.

Changing the face

It’s felt meaningful to contribute to public housing’s improvement and create apartments where people can live contentedly.

We’re pleased with just how well the development sits in the street. Context was an important consideration in our design approach, and the heritage surroundings inspired everything from materials to form to facade.

We’re proud of the subtle synergy in the development’s bricks and joinery. Most of all, we’re chuffed to know how many people enquired to become a resident.