IVY LANE

RESIDENCE

Location

Launceston, Tasmania

Client

Private

Year

2018

Images

Anjie Blair

Land of

Stoney Creek Nation

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Ivy Lane

Residence

A light-filled family home, wrapped around a north-facing courtyard, on a quiet residential street in Launceston, Tasmania.

Ivy Lane Residence, focused on a central courtyard that can be accessed and enjoyed from all parts of the space, reflects the welcoming social lifestyle of its owners. We designed the home to have its back to the street, turning its attention instead to the northern aspect, a centred view that provides abundant light to the open living areas and mirrored bedroom wings — even on the most overcast Tasmanian day.

A constant feel

The exposed white brick exterior is complemented by the tones and materials of the indoor space, which continues the social intention of the courtyard. We designed the living room and contemporary kitchen to be the heart of the home, a connected space to share and enjoy experiences.

Floor to ceiling windows and sliding doors, spanning the entire northern aspect of the living area, open to the outside green space and pool. On the adjacent wall, we added timber panelling that runs over the sunken lounge, framing the custom built-in seating and adding a warm contrast to the polished concrete floor. Matching timber details on windows, benches, and doorways link the different spaces throughout the home.

Simple, comfortable, unimposing

Both the façade and the interior of the house are stripped back, considered. No room or material used in the space is designed to stand above the other. The result, which came about through the close collaboration with the owners, is a connected space that allows for a unique al-fresco experience.

Team

Todd Henderson

Joanna Churchill

+

D1 Consulting

Green Building Surveying

McCullagh Building

A light-filled family home, wrapped around a north-facing courtyard, on a quiet residential street in Launceston, Tasmania.

Ivy Lane Residence, focused on a central courtyard that can be accessed and enjoyed from all parts of the space, reflects the welcoming social lifestyle of its owners. We designed the home to have its back to the street, turning its attention instead to the northern aspect, a centred view that provides abundant light to the open living areas and mirrored bedroom wings — even on the most overcast Tasmanian day.

Location

Launceston, Tasmania

Client

Private

Year

2018

Images

Anjie Blair

Land of

Stoney Creek Nation

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Team

Todd Henderson

Joanna Churchill

+

D1 Consulting

Green Building Surveying

McCullagh Building

A constant feel

The exposed white brick exterior is complemented by the tones and materials of the indoor space, which continues the social intention of the courtyard. We designed the living room and contemporary kitchen to be the heart of the home, a connected space to share and enjoy experiences.

Floor to ceiling windows and sliding doors, spanning the entire northern aspect of the living area, open to the outside green space and pool. On the adjacent wall, we added timber panelling that runs over the sunken lounge, framing the custom built-in seating and adding a warm contrast to the polished concrete floor. Matching timber details on windows, benches, and doorways link the different spaces throughout the home.

Simple, comfortable, unimposing

Both the façade and the interior of the house are stripped back, considered. No room or material used in the space is designed to stand above the other. The result, which came about through the close collaboration with the owners, is a connected space that allows for a unique al-fresco experience.