Location

Launceston, Tasmania

Client

Private

Year

2019

Images

Anjie Blair

Land of

Stoney Creek Nation

Team

Amanda York
Todd Henderson
Matt Green

+

Anstie Constructions
A2 Kitchens & Joinery

EST
Southern Lighting
Tarkarri Engineering

READ LESS
READ MORE

Launceston

Offices

Our client approached us to design a modern and healthy office centred on collaborative workspaces that would encourage teams to connect while still providing quiet areas for individual work. Our contemporary design focuses on the use of Tasmanian Oak. This sustainable local material warmly reflects the space’s natural light, improves acoustics, and can be easily reused and repurposed to suit the building’s future needs.

The interior of an established office becomes a calm, collaborative, and connected work environment in Launceston, Tasmania.

Timber-clad curves meet mellow acoustics

To improve the ‘health’ of the building, we redesigned the rigid, compartmentalised space to create both private workspace areas and more open neighbourhood-like clusters — dedicated hubs that promote staff engagement and communication alongside improved access to natural light and fresh air.

We replaced the 1990s dated colour palette, the glass balustrades and blue painted plasterboard with Tasmanian Oak battens rhythmically placed along the walls, ceilings, and fixed joinery. An engineered baffle system was then laid between each batten extending the inherent acoustic properties of this versatile hardwood.

A local and flexible interior

We chose natural materials where possible and emphasised the work of local builders and craftspeople throughout the design, such as the intricate boardroom table made by Launceston furniture maker Simon Ancher. Warm, timber-clad entry spaces replaced the stark original entry to welcome visitors while the new wall’s geometry follows the lines of the foyer, creating a consistent, curving timber skin.

 

With a focus on sustainability and flexibility, all timber fittings have been installed to allow for the future reconfiguration or reuse of materials.

LAUNCESTON

OFFICES

Location

Launceston, Tasmania

Client

Private

Year

2019

Images

Anjie Blair

Land of

Stoney Creek Nation

Team

Amanda York

Todd Henderson

Matt Green

+

Anstie Constructions

A2 Kitchens & Joinery

EST
Southern Lighting
Tarkarri Engineering

Timber-clad curves meet mellow acoustics

To improve the ‘health’ of the building, we redesigned the rigid, compartmentalised space to create both private workspace areas and more open neighbourhood-like clusters — dedicated hubs that promote staff engagement and communication alongside improved access to natural light and fresh air.

We replaced the 1990s dated colour palette, the glass balustrades and blue painted plasterboard with Tasmanian Oak battens rhythmically placed along the walls, ceilings, and fixed joinery. An engineered baffle system was then laid between each batten extending the inherent acoustic properties of this versatile hardwood.

A local and flexible interior

We chose natural materials where possible and emphasised the work of local builders and craftspeople throughout the design, such as the intricate boardroom table made by Launceston furniture maker Simon Ancher. Warm, timber-clad entry spaces replaced the stark original entry to welcome visitors while the new wall’s geometry follows the lines of the foyer, creating a consistent, curving timber skin.

 

With a focus on sustainability and flexibility, all timber fittings have been installed to allow for the future reconfiguration or reuse of materials.