ERA OFFICE

Location

Hobart, Tasmania

Year

2021

Images

Jesse Hunniford

Land of

muwinina

Add a Title

Add a Title

Add a Title

ERA Office

​​A narrow builders office, adaptively reused, becomes a modern collaborative workspace in the heart of Hobart, Tasmania.

We were approached by ERA Planning and Environment to design an inviting office that included an open plan area, breakout meeting rooms, amenities, and relaxation spaces. 

Considering the modest budget and limitations posed by the heritage building, our design, centred around a timber core spanning the length of the office, features carefully chosen materials that reflect both the natural light of the space and the sustainable values of our client.

Spaces to dwell and connect

Vertical Tasmanian oak battens form the heart of the office — a calm, repetitive pattern intricately connecting the space. Along the front meeting rooms, the battens expand, giving an immediate sense of open space despite the building’s narrow footprint. Past these initial areas, the battens contract over the kitchen, cupboards, and bathroom entrance, concealing the services and creating a natural transition towards the relaxation room at the end.

 

The warm tones of the timber and the floor’s subdued finish make the most of the low natural light in the building and frame the darker features of the space. The original interior brick walls maintain the building's link to the city’s context and history.

Collaborative solutions

At just 180 square metres, the office’s compact footprint and minimal natural light posed a series of challenges. Cumulus’ close collaboration with our clients was a key part of delivering a design which conserves the building's character, utilises the space efficiently, and provides ERA’s team with a sense of space and warmth.

+

VOS Construction & Joinery
cova

​​A narrow builders office, adaptively reused, becomes a modern collaborative workspace in the heart of Hobart, Tasmania.

We were approached by ERA Planning and Environment to design an inviting office that included an open plan area, breakout meeting rooms, amenities, and relaxation spaces. 

Considering the modest budget and limitations posed by the heritage building, our design, centred around a timber core spanning the length of the office, features carefully chosen materials that reflect both the natural light of the space and the sustainable values of our client.

Location

Hobart, Tasmania

Year

2021

Images

Jesse Hunniford

Land of

muwinina

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Spaces to dwell and connect

Vertical Tasmanian oak battens form the heart of the office — a calm, repetitive pattern intricately connecting the space. Along the front meeting rooms, the battens expand, giving an immediate sense of open space despite the building’s narrow footprint. Past these initial areas, the battens contract over the kitchen, cupboards, and bathroom entrance, concealing the services and creating a natural transition towards the relaxation room at the end.

 

The warm tones of the timber and the floor’s subdued finish make the most of the low natural light in the building and frame the darker features of the space. The original interior brick walls maintain the building's link to the city’s context and history.

Collaborative solutions

At just 180 square metres, the office’s compact footprint and minimal natural light posed a series of challenges. Cumulus’ close collaboration with our clients was a key part of delivering a design which conserves the building's character, utilises the space efficiently, and provides ERA’s team with a sense of space and warmth.

Team

Peter Walker

Lucy Watts

Andrew Grimsdale

+

VOS Construction & Joinery
cova