Location

Hobart, Tasmania

Client

Private

Year

Current

Images

Cumulus

Land of

muwinina

+

Tract

Arcadia

Aldanmark

COVA

RED Sustainability

Lee Tyres

READ LESS
READ MORE

Jordan

Hill

A steep hillside block becomes a row of five subtly terraced spacious townhouses, overlooking the inner suburbs of Hobart, Tasmania.

Framed by a gently folding roofline, Jordan Hill’s townhouses blend into an established suburb largely characterized by weatherboard houses. We approached the challenging topography by progressively lowering each townhouse’ elevation, maximising their floor space and giving each home a sense of individuality. These subtle differences are also reflected in the master bedroom’s northeast-facing balconies, set on slightly different angles to create spaces that enjoy both abundant sunlight and privacy.

Calm interiors

Jordan Hill’s interiors make space for daily life and create a sense of a compact yet spacious home. The warm Tasmanian oak finishes in the kitchen are framed by the predominant white materials — the floors, walls and ceilings — creating a calm and natural connection with the townhouses’ weatherboard façade and the surrounding landscape.

 

Daylight, fresh air, and diversity of space are all created by the curved lightwell that links both floors at the centre of the home. The second floor, designed with flexibility in mind, contains the three bedrooms, plus the generous space around the lightwell that can be easily converted into an office or library. On the other side, the master bedroom’s refined materials, city views, and adjoining spaces echo those of a modern hotel suite. 

Unlocking a space through considered design

Our close collaboration with both the client and specialist consultants allowed us to explore different strategies to get the most from this site, such as the cantilevered first floor that adds space for a second and third bedroom, and provides cover for car parking spaces below. This project also represents a shift towards higher density living in Hobart and demonstrates how a considered use of vacant land can address the city’s housing shortages.

JORDAN HILL

Location

Hobart, Tasmania

Client

Private

Year

Current

Images

Cumulus

Land of

muwinina

+

Tract

Arcadia

Aldanmark

COVA

RED Sustainability

Lee Tyres

Calm interiors

Jordan Hill’s interiors make space for daily life and create a sense of a compact yet spacious home. The warm Tasmanian oak finishes in the kitchen are framed by the predominant white materials — the floors, walls and ceilings — creating a calm and natural connection with the townhouses’ weatherboard façade and the surrounding landscape.

 

Daylight, fresh air, and diversity of space are all created by the curved lightwell that links both floors at the centre of the home. The second floor, designed with flexibility in mind, contains the three bedrooms, plus the generous space around the lightwell that can be easily converted into an office or library. On the other side, the master bedroom’s refined materials, city views, and adjoining spaces echo those of a modern hotel suite.

Unlocking a space through considered design

Our close collaboration with both the client and specialist consultants allowed us to explore different strategies to get the most from this site, such as the cantilevered first floor that adds space for a second and third bedroom, and provides cover for car parking spaces below. This project also represents a shift towards higher density living in Hobart and demonstrates how a considered use of vacant land can address the city’s housing shortages.